← Back to all stories
Press Release
March 7th, 2022
X Media Art Museum, 7-8 Mart tarihlerinde “Yeni Medya, Yeni Sanat ve Yeni Dünya” isimli bir panel serisi düzenledi. Seride yer alan “Medya ve Kültür: Okuduklarımız, Gördüklerimiz, Duyduklarımız” paneline Aposto! COO’su Sinem Uğurdağ da katıldı.
X Media Art Museum’un temsil ettikleri alanlarda etki yaratan kadın girişimcileri, teknoloji uzmanlarını, tasarımcıları, politikacıları, sanatçı ve küratörleri farklı konuşma başlıklarında bir araya getirdiği “Yeni Medya, Yeni Sanat ve Yeni Dünya” başlıklı panel serisi, 7-8 Mart tarihlerinde DasDas’ta gerçekleşti. Heja Bozyel’in moderatörlüğünü yaptığı “Medya Ve Kültür: Okuduklarımız, Gördüklerimiz, Duyduklarımız” panelinde sosyal girişimci ve akademisyen Itır Erhart ve GQ Türkiye Yayın Koordinatörü Derya Gürsel’le birlikte Aposto! COO’su Sinem Uğurdağ da yer aldı.
Sinem Uğurdağ, Aposto! COO’su
“Aposto!’da dilin, fikirlerin kristalize hâli olduğuna ve kristalleşmelerin de düşünce biçimlerini etkilediğine inanıyoruz.”
Panel, İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Departmanı’nın hazırladığı ve önümüzdeki ay yayımlanacak toplumsal cinsiyet eşitliği konulu rapordaki çıktılarla başladı. Rapor için İKSV’yle işbirliği yapan Itır Erhart; sinema, müzik ve tiyatro alanlarındaki cinsiyet eşitsizliklerinden bahsetti. GQ Türkiye Yayın Koordinatörü Derya Gürsel, yayınlıcığı bir kültür yönetimi olarak tanımlayarak medya sektöründeki kadın yöneticilerin,erkeğin toplumdaki rolünün değişmesindeki önemini anlattı. Sinem Uğurdağ da yeni medyada etik kodların nasıl oluştuğunu Aposto! üzerinden anlattı: “Farklı yayıncılar, yazarlar, akademisyenler ve gazetecilerle bir arada çalışmaya başladığımızda bir etik kod ortaya koymamız gerektiğini fark ettik. Bu etik kodu oluştururken de tamamıyla kapsayıcı olmaya önem verdik. Aposto!’da dilin, fikirlerin kristalize hâli olduğuna ve kristalleşmelerin de düşünce biçimlerini etkilediğine inanıyoruz. Bu yüzden uzun süreler üzerine çalışarak kendi etik kodlarımızı oluşturduk. Etik kodların ortaya çıkmasında üç farklı dayanağımız vardı: İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve kendi medya vizyonumuz. Etik kodları tüm iş alanlarımıza entegre ederek geleneksel medyada gördüğümüz dildeki bütün yanlışları kademeli olarak düzeltiyoruz.”
Panelin devamında haber içeriklerinde dil kullanımı konuşuldu. Itır Erhart, dil gerçekliği yeniden ürettiği için dildeki dönüşümlerin, zamanla farkındalık yaratacağından bahsetti. Farklı dillerdeki kavramların Türkçeleştirilmesinin önemini anlatan Derya Gürsel, GQ Türkiye’nin sivil toplum örgütleriyle yaptığı iş birliklerini anlattı. Panelin kapanışında dilde kalıplaşan eril ve dişil ifadelerin yarattığı etki konuşuldu. Sinem Uğurdağ, Türkçenin eril ve dişil kelime kullanımı açısından sahip olduğu avantajlarından bahsetti. Konuşmasını “Kaleme alınan her bir cümlede eril ve dişil tanımlamaları ortadan kaldırarak düşünsel devrimi başlattığımızı düşünüyorum. Bunun üzerine gittikçe de kümülatif olarak dönüşüm gerçekleşiyor. Özellikle etki alanı yüksek medya organizasyonları sayesinde bu dönüşümü hızlandırmak mümkün. Aposto! olarak buna inanıyoruz ve bununla ilgili kesinlikle optimistiz.” sözleriyle sonlandırdı.
Aposto! Hakkında
Aposto! olarak dünyayı ve Türkiye'yi anlamlandırmak için yalın, güvenilir, bağımsız bir yeni medya servisiyiz. Her sabah 07.30’da Türkiye’den ve dünyadan haberleri kategorik olarak derlediğimiz e-posta yayınımızla “gürültüden uzak” bir haber deneyimi ve erişimi sağlıyoruz. Her hafta iş dünyası, teknoloji, müzik, sinema, spor, politika, seyahat, farkındalık, yemek gibi alanlardaki e-posta yayınlarımızla sektörel derlemeler, analizler, köşe yazıları, incelemeler, söyleşiler ve öneriler paylaşıyoruz. Etik değerlere sahip ve sürdürülebilir gelir modelleri yaratan bir yeni medya servisi olarak gazetecilik, teknoloji ve tasarımın kesişimindeki e-posta yayınlarımızla ve ürünlerimizle hizmet vermeye devam ediyoruz.
More stories to connect with Aposto