July 14th, 2021

Aposto!, Google News Initiative İnovasyon Yarışmaları'nın bu yılki kazananları arasında!

Teknoloji ve medya girişimi Aposto!, dünyanın önde gelen dijital gazetecilik fonlarından Google News Initiative'in İnovasyon Yarışmaları'nın bu yılki kazananlarından biri oldu.

2019'da kurulan teknoloji ve medya girişimi Aposto!, gündemin en önemli gelişmelerini yalın bir dille derleyerek ve farklı alanlarda tematik yayınlar üreterek başladığı yolculuğunda bugün 120'den fazla bağımsız yayıncının yer aldığı platformuyla kullanıcılarına bütüncül bir okuma ve dinleme deneyimi sağlıyor. Bununla birlikte Aposto!, medyanın dijital dönüşüm sürecini kolaylaştırmak için yeni nesil medya teknolojileri ve uçtan uca yayıncılık çözümleri geliştiriyor.

Yenilikçi bakış açısıyla endüstride gerçek anlamda bir dönüşüm yaratmayı hedefleyen Aposto!, Dreamcatcher projesiyle dünyanın önde gelen medya ve teknoloji fonlarından Google News Initiative'in (GNI) düzenlediği İnovasyon Yarışmaları'nın bu yılki kazananlarından biri oldu. Google, "gazetecilik için güçlü bir gelecek" mottosuyla 2018 yılında başlattığı GNI programıyla dünyanın farklı yerlerinden medya kuruluşlarının dijital gazetecilik alanında yürüttüğü inovatif çalışmaları sergilemesini, topluluk etkileşimlerini büyütmesini ve yayıncılık alanında yeni iş modelleri geliştirilmesini hedefliyor. Bu kapsamda GNI, bu yıl Orta Doğu, Türkiye & Afrika bölgesindeki 14 ülkeden seçilen 22 projeye toplam 2,1 milyon dolar finansman desteği verecek.

Aposto!, Dreamcatcher projesiyle günümüzde dijital medyanın temel sorunlarından biri olan gelir modellerine yönelik bir çözüm sağlıyor. Bağımsız bülten üreticileri ve küratörler, son dönemde Türkiye’de ve dünyada büyük medya kuruluşlarına alternatif bir haber alma kaynağı olarak popülerlik kazansa da okurlarına doğru ve güvenilir bilgi aktarmak için sık sık bu kuruluşlara referans veriyor. Bu da yayıncılar arasındaki gelir dağılımının adil olmamasına yol açıyor.

Dreamcatcher, bağımsız bülten üreticilerinin ve küratörlerin büyük haber kuruluşları tarafından yayımlanan haberleri ve makaleleri tekil olarak lisanslamasına imkân sağlayarak bu eşitsizliği gidermeyi hedefliyor. Ayrıca Dreamcatcher’ı kullanan bağımsız üreticiler, okurlarına büyük haber kuruluşlarından seçtikleri içeriklere ücretli abonelik engellerine takılmadan erişim imkânı veriyor

Aposto! CEO’su ve kurucu ortağı Orhun Canca, GNI İnovasyon Yarışması ile ilgili olarak, “GNI, medya-teknoloji kesişiminde geliştirdiğimiz ürünler için heyecan verici bir program. Türkiye’nin köklü medya kuruluşlarının yanında henüz oldukça genç bir medya girişimi olarak bu programda yer almak Türkiye’de medya & teknoloji girişimciliğinin ve dijital haberciliğin geleceği adına bize ilham veriyor. GNI İnovasyon Yarışması'nın sağladığı finansmanla geliştireceğimiz ürünlerle hem hâlihazırda okurlarımıza sunduğumuz servisleri güçlendirmek hem de uluslararası haber ekosistemin en büyük sorunlarından birine sürdürülebilir çözümler üretmek istiyoruz. Sektör dinamiklerinin hızla değiştiği bu dönemde yayıncılar için alternatif gelir modelleri oluşturmak ve okurlarla içerik üreticileri arasında yeni köprüler kurmak için oldukça heyecanlıyız,” dedi.